Ronjenje nakon preležanog Corona-virusa

Originalan dokument EUBS i ECHM

EUBS (evropsko društvo za podvodnu i hiperbaričnu medicinu) kao i ECHM (evropski komitet za hiperbaričnu medicinu) objavili su 21.05.2020. svoj stav o ronjenju nakon preležanog Corona-virusa (COVID-19). Njihova preporuka za ronioce tokom trajanja pandemije je:

  1. Održavanje fizičke distance (na površini)
  2. Dezinfekcija opreme
  3. Izbegavanje deljenja opreme (osim u slučaju incidenta)
  4. U slučaju vežbanja bratskog disanja potrebno je obezbediti ličnu zaštitu

S obzirom da su primećene posledice koje infekcija ostavlja na kardio-respiratornom sistemu, preporuke nakon preležanog virusa su:

  1. Ronioci pozitivni na COVID -19 ali bez ikakvih simptoma trebalo bi da sačekaju bar 1 mesec pre nastavka ronilačkih aktivnosti
  2. Ronioci sa razvijenim simptomima ali koji nisu bili hospitalizovani trebalo bi da sačekaju bar 3 meseca pre nego što pristupe ocenjivanju sposobnosti za ronjenje od strane specijaliste podvodne medicine
  3. Ronioci hospitalizovani zbog respiratornih problema uzrokovanih COVID-19 infekcijom trebalo bi da sačekaju bar 3 meseca pre nego što pristupe ocenjivanju sposobnosti za ronjenje od strane specijaliste podvodne medicine uz kompletnu proveru respiratornih funkcija (FVC, FEV1, PEF25-50-75, RV i FEV1/FVC, i test opterećenja sa perifernim merenjem saturacije O2) kao i CT pluća.
  4. Ronioci hospitalizovani zbog kardioloških problema uzrokovanih COVID-19 infekcijom trebalo bi da sačekaju bar 3 meseca pre nego što pristupe ocenjivanju sposobnosti za ronjenje od strane specijaliste podvodne medicine uz proveru kardioloških funkcija uključujući ehokardiografiju i test opterećenja.

Originalan tekst možete naći na gore navedenom linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *