Gavin DPV

Nezaboravna je scena iz filma Thunderball iz 1965. sa mnoštvom ronilaca koji se kreću kroz vodu na svojim ronilicama. Fascinacija tim scenama ne jenjava pa makete tih ronilica iz 60tih danas postižu nezamislivo visoke cene na aukcijama.

Od tog vremena do danas mnogo štošta se promenilo u ronilačkoj tehnici pa su čak i ronilice iz sfere naučno zamislivog prešle u opštu upotrebu. Ronilica, ili DPV (Diver Propusion Vehicle) se sastoji u osnovi od propelera koji pokreće električni motor napajan iz velike baterije sa prekidačem u dršci.

GAVIN short DPVs su napravili Bill Gavin i George Irvine za Woodville Karst Plain Project (WKPP) speleološki projekat mapiranja podvodnog sistema pećina na Floridi. Dizajn se u mnogo čemu oslanjao na Tekna/Mako DPV iz sredine 80-tih godina 20. veka ali je unapređen da može da postigne dubinu od 200m prema potrebama projekta. U osnovi dizajniran da postigne max. brzinu od 60m/s sa motorom od 24V/500W i danas je vrlo upotrebljiv. Neke od glavnih prednosti Gavin DPV-a su njegova robustnost, prilično jednostavan dizajn, manuelno kvačilo kojim se pod vodom menja nagib krilaca i samim tim brzina. Loša strana mu je težina od 30kg (za 72cm dugačak model) koja je u velikoj meri uslovljena olovnim GEL baterijama, fabrički 18Ah koje mu daju kratku autonomiju od nominalno 60 minuta sa pređenih 2,5km krstarećom brzinom što ne predstavlja posebno efikasan dizajn u poređenju sa danas dostupnim modelima.

Submerge UV-18 DPV i Gavin short DPV spremni za zaron

Jedanput kada se donese do vode, Gavin DPV postaje poslušan i koristan deo opreme kao i nezanemarljiv izvor zabave.

Ronilac u vožnji sa Gavin DPV

Korišćenjem nove tehnologije LiFePO4 baterija kapaciteta 40Ah, autonomija se značajno povećava (do čak 4 puta!!). Na ovaj način, Gavinu se može povećati upotrebljivost i produžiti radni vek ali on ipak ostaje težak DPV starije generacije sa kolektorskim (jednosmernim) motorom. Novija generacija DPV-a ima motore bez četkica, postiže 1,5 puta veću brzinu i ima 30% manju težinu. Njihova cena sa druge strane je višestruko viša tako da možemo zaključiti sa izrekom, “koliko para toliko i muzike”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *