Ronjenje na Malti

Malta je jedno od najboljih mesta za ronjenje u Evropi. Još od sedamdesetih godina prošlog veka Malta ima strategiju da potapa brodove za ronilački turizam, pa je zato Malta danas raj za ronioce svih nivoa uključujući i početnike. Zbog mnogobrojnih veštačkih grebena nastalih planskim potapanjem brodova, ona predstavlja odličnu destinaciju za ronjenje sa obale. Ukoliko ste sertifikovani da samostalno ronite i osećate se sposobnim, dovoljno je da iznajmite auto i povežete se sa nekim od brojnih lokalnih klubova koji vam mogu pružiti logističku pomoć. Broj lokacija na samom ostrvu i sestrinskom ostrvu Gozo je dovoljan za više putovanja. Uvek napravite više opcija za isti dan pa u zavisnosti od vremenskih prilika, odaberite stranu ostrva na kojoj nema vetra i talasa. Ostrvo je relativno malo tako da je moguće posetiti više lokacija istog dana.

Temperatura vode omogućava da se tokom cele godine roni u odelu od 5 mm mada je najbolje doba godine za ronjenje od jula do oktobra. Sa stanovišta budžeta za putovanja, Malta je budžetska destinacija srednjeg klase.

Oko Malte postoje i istorijske olupine ali se do njih uglavnom može doći samo čamcem.

Neke od najpoznatijih ronilačkih lokacija dostupnih sa obale, za koje se u turističkim vodičima kaže da su bile omiljene čak i za Kustoa su Blue Hole i Inland Sea na Gozo-u u mestu Dwejra.

Pošto se ove lokacije nalaze u neposrednoj blizini, moguće je posetiti ih u jednom ili napraviti dva odvojena zarona. Pri ulasku u vodu na lokaciji Inland Sea, obratite posebnu pažnju na čamce koji voze iznad vas dok prolazite do otvorenog mora. Nažalost, predivan luk ispred Blue Hole-a srušio se u nevremenu 2017.

Pored pomenute dve, nezaobilazne lokacije na Malti su olupina libijskog tankera Um El Faroud u Wied iz-Zurrieq, olupine patrolnog broda P29 napravljenog u Istočnoj Nemačkoj i u njegovoj neposrednoj blizini remorkera Rozi u Cirkewwa, Remorker br.10 u Maraskali i drugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *