Triton veštačke škrge

Često mi prijatelji, koji nisu ronioci, skreću pažnju na internet stranice o futurističkom izumu Triton Gill. U pokušaju da objasnim zašto sam skeptičan prema ovom “izumu” izneću par činjenica.

Čoveku je potrebno oko 1 litar kiseonika u minuti da bi normalno funkcionisao. Ime ovog “uređaja” implicira da se potreban kiseonik dobija nekim procesom iz vode (ekstrakcijom, hidrolizom,…). U vodi je rastvoreno 4 – 9 mg kisonika po litru vode. Dakle, 1 litar kisonika, mase 1.43 g, mogao bi se dobiti procesuiranjem oko 200 litara vode u toku 1 minute! Prilično ozbiljan zadatak za ovako mali uređaj.

Bez ulaženja u dublju analizu mogućih metoda, potrebne energije itd., možemo proveriti na internetu da je ovo idejno rešenje u stvari bio predlog za sakupljanje novca za razvoj (crowdfunding) kojim su autori uspeli da sakupe oko milion dolara koje su, verujem, morali da vrate jer ovaj koncept još uvek nije izvodljiv.

Ideja za ovakav uređaj potiče iz nezaboravnog James Bond filma Thunderball koji se sa pravom smatra jednim od najboljih ronilačkih filmova. Interesantna je priča vezana za ovaj “izum” kada je nakon premijere filma, pripadnik korpusa kraljevskih inženjera (Royal Engineers) pitao za autonomiju aparata. Odgovor filmske ekipe je bio “onoliko koliko ronilac može da zadrži dah”.

James Bond sa minijaturnim ronilačkim aparatom

Koliko je ovo zanimljiva ideja pokazuje i upotreba ovog koncepta u serijalu Star Wars. Uređaj nazvan A99 aquata breather koriste i džedaji za ronjenje ili boravak u zagađenoj atmosferi:

Obi-Van i Kvaj-Gon pri korišćenju A99 uređaja za disanje

Iako se oseća prisustvo “sile” u ovoj ideji, za sada, uređaj još uvek ostaje na listi neostvarenih rešenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *